Naturalne słodziki, czyli odpowiedniki białego cukru
Naturalne słodziki są popularne wśród osób odchudzających się i diabetyków. Obecnie można spotkać dużo tego typu produktów, ale warto wybierać naturalne ponieważ nie zanieczyszczają organizmu i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Poznaj jedne z najbardziej popularnych słodzików, które mogą zastąpić cukier i są przydatne przy odchudzaniu.
Spis treści:
Naturalne słodziki jako alternatywa dla tuczącego cukru
Stevia
To naturalny słodzik używany już w dawnych czasach przez Indian. Liście tej rośliny zawierają glikozydy stewiolowe, które są o wiele słodsze od popularnego, tuczącego cukru i nie zawierają kalorii. Z tego względu we współczesnym świecie roślina używana jest do produkcji naturalnych słodzików, które często stosowane są przez osoby odchudzające się. Poza tym Stevia może być dodawana do ciast i deserów, dzięki czemu staną się one zdrowsze i nietuczące. Słodzik jest dostępny w formie tabletek, pudru i w saszetkach. Do głównych zalet Stevii należą:
- naturalne pochodzenie, dlatego jest bezpieczna dla zdrowia
- stevia jest ok. 300 razy słodsza od cukru, dzięki czemu można jej używać w mniejszych ilościach niż cukier
- jest źródłem witamin i minerałów: kwasu foliowego, witaminy C, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, a także zawiera polifenole, które chronią organizm przed chorobami
- stevię można dodawać do wypieków i używać do gotowania ponieważ jest odporna na działanie wysokiej temperatury.
Tagatoza
To kolejny słodzik, który może być znakomitą alternatywą dla cukru ponieważ w przeciwieństwie do niego zawiera, aż 3 razy mniej kalorii. Tagatoza służy do produkcji naturalnych słodzików. Polecana jest diabetykom, a także osobom, które chcą całkowicie zrezygnować ze stosowania białego cukru w diecie, aby schudnąć. Można ją kupić w postaci tabletek, saszetek, kostek lub kryształków. Zalety Tagatozy:
- słodzik ten jest 3 razy mniej kaloryczny niż biały cukier
- słodzik naturalnego pochodzenia, dzięki czemu jest bezpieczny dla zdrowia
- posiada niski indeks glikemiczny, więc nie wywołuje głodu i chęci sięgania po słodycze
- nie zawiera sacharozy, laktozy, ani glutenu, dzięki czemu jest bezpieczna dla sylwetki
Erytrytol
To naturalna substancja pozyskiwana z kukurydzy, gruszek, winogron i innych owoców, z której produkowane są naturalne słodziki. Erytrytol nie jest przyswajalny przez organizm, dzięki czemu nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Słodzik mogą stosować osoby, które dbają o linię, a także diabetycy. Najczęściej dostępny jest w formie kryształków. Na ogół łączony jest ze Stevią, ponieważ wzmacnia jej smak. Zalety Erytrytolu:
- zawiera 0 kalorii, dzięki czemu nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej
- może być stosowany przez diabetyków
- słodzik naturalnego pochodzenia
- może być wykorzystywany do pieczenia, gotowania i słodzenia
Nadmiar cukru powoduje zakwaszenie organizmu, dlatego naturalne słodziki stanowią znakomitą alternatywę tego składnika. Jeżeli lubisz słodką kawę lub herbatę i nie potrafisz zrezygnować z cukru to wybierz jeden z naturalnych słodzików. To korzystnie wypłynie na zdrowie i sylwetkę.
Treści zawarte w serwisie informatorzdrowia.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Oznacza to, że nie zastępują kontaktu użytkownika serwisu z lekarzem, do którego powinien się zgłosić w przypadku wystąpienia objawów choroby. Administrator serwisu nie ponosi konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej zawartych w serwisie informatorzdrowia.pl.