Candida – Co to jest, Objawy, Jak wykryć, dieta, leczenie
Candida jest nieszkodliwym gatunkiem drożdży, który naturalnie występuje w jelitach i innych wilgotnych obszarach, takich jak usta, przełyk, pochwa i skóra, powodując różne objawy zakażenia. Jednak z powodu pewnych okoliczności drożdże mogą się niekontrolowanie namnażać i przenikać przez skórę lub błony śluzowe powodując infekcję.
Zakażenie Candida wywołane jest zmianami w środowisku tego gatunku drożdży. Daje im to szansę na rozmnożenie w taki sposób, że powstaje ich przerost. Naturalną równowagę mogą zakłócić takie czynniki jak:
- Długotrwałe stosowanie antybiotyków.
- Długotrwałe stosowanie syntetycznych preparatów kortyzonowych. W związku z tym niektóre inhalatory astmy mogą wywoływać zakażenie Candida w jamie ustnej (drożdżak) iw przełyku.
- Długotrwały stres.
- Układ odpornościowy osłabiony chorobą.
- Nadmierne spożycie przetworzonych węglowodanów, fast food, posiłki gotowe do spożycia, alkohol.
Candida – objawy
Objawy spowodowane namnażaniem się Candida uzależnione są od ich umiejscowienia się w ciele. Najczęściej pierwsze objawy zakażenia Candida to wzdęcia, zaparcia, skurcze brzucha, uczucie wzdęcia i świąd odbytu lub pochwy. W późniejszym okresie infekcja może przenosić się przez krew do innych części ciała.
Najczęściej występujące objawy Candida:
- Objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak uczucie pełności, wzdęcia, zaparcia lub biegunki, nietolerancja pokarmowa lub pieczenie.
- Alergie, takie jak katar sienny, wysypka, swędzenie lub uczucie chronicznego zatkania nosa.
- Wrażliwe obszary na ciele, stopa sportowca, egzema, infekcje grzybicze skóry lub paznokci, swędząca skóra lub pieluszkowe zapalenie skóry.
- Upławy mleczne, pieczenie w oddawaniu moczu, ból podczas stosunku, świąd pochwy, zaburzenia miesiączkowania i objawy przedmiesiączkowe.
- Czerwony, łuszczący się i swędzący żołądź, problemy z prostatą i infekcje pęcherza.
- Swędzenie odbytu i hemoroidy.
- Nieświeży oddech, suchość w jamie ustnej i pęcherze w jamie ustnej.
- Zmęczenie, zwiększone zapotrzebowanie na sen i problemy ze snem.
Jak wykryć Candida?
Bakterie jelitowe, które są ważne dla zapobiegania infekcjom grzybiczym, są zabijane przez podawanie antybiotyków, jednak większość serów i innych produktów spożywczych również zawiera te leki. Fakt ten wyjaśnia, dlaczego coraz więcej osób cierpi z powodu infekcji grzybiczych.
Test na wykrycie Candida
Łatwy w użyciu test na obecność śliny informuje, czy system narządów jest narażony na nadmierną ekspozycję na Candida. Jeśli wynik testu jest pozytywny, warto pomyśleć o oczyszczeniu jelita grubego lub o wyleczeniu z podłoża, aby usunąć środki utrzymania grzybów w zmienionym środowisku ciała.
Rano po obudzeniu należy część śliny wypluć do szklanki wody i obserwować, co 15 minut przez okres godziny, co się z nią będzie działo. O zakażeniu grzybem Candida będzie świadczyła gęsta ślina opadająca na dno tworząca smugi, strzępki o białej barwie, im ilość jest większa tym namnożenie drożdży jest większe.
Innym sposobem diagnozowania Candida:
- Test biorezonansowy inaczej badanie Vola.
- Test immunoenzymatyczny (TEST ELISA) wykrywający przeciwciała przeciwko pewnym gatunkom grzybów, pozytywny wynik wymaga dalszej diagnostyki.
- Test PCR, czyli badanie genetyczne identyfikujące DNA grzyba, PCR pozwala na skuteczne wykrycie zbyt dużej ilości Candida już w początkowym etapie zakażenia.
Candida – dieta
Właściwa dieta może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Dieta jest zrównoważona i powinna zapewniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Należy wyeliminować ze swojej codziennej diety następujące produkty:
- Cukier i napoje słodzone.
- Szybko działające węglowodany, takie jak makarony i produkty piekarnicze wytwarzane z białej mąki.
- Warzywa z dużą ilością skrobi, czyli ziemniaki, ale także rośliny strączkowe.
- Owoce zawierające duże ilości cukru, czyli: winogrona, mango, suszone owoce.
- Gotowe posiłki i żywność przetworzona.
- Kawa i alkohol.
- Czerwone mięso i kiełbasy.
Dozwolone produkty w czasie trwania diety to:
- Owoce o niskiej zawartości cukru takie jak: jagody, owoce cytrusowe.
- Niskoskrobiowe warzywa, takie jak papryka, koper włoski, marchew, pomidory, szpinak.
- Produkty pełnoziarniste i zboża bezglutenowe.
- Chude mięso i ryby.
- Zioła ogrodowe i przyprawy.
- Oleje tłoczone na zimno takie jak: oliwa z oliwek, orzechów włoskich lub olej lniany.
- Niskotłuszczowe produkty mleczne, zwłaszcza jogurt z bakteriami probiotycznymi.
Ponadto w diecie należy uwzględnić żywność, której działanie czynne przeciwko drożdżom Candida zostało udowodnione:
- Czosnek.
- Olej kokosowy
- Kurkuma.
Candida – leczenie
Objawy zakażenia Candida mogą być bardzo nieprzyjemne szczególnie w okolicy narządów płciowych, ponieważ mają charakter nawracający. Szybki test Candida może powiedzieć, czy objawy są infekcją grzybiczą.
Leczenie infekcji Candida może polegać na regularnym przyjmowaniu leków przeciwgrzybiczych, które są dostępne w postaci maści, płynnej do stosowania doustnego, w postaci tabletek lub jako napary. Zażywanie konkretnej postaci leku zależy od lokalizacji infekcji. Leczenie naturalne może polegać na przyjmowaniu preparatów, które zwalczają infekcję Candida lub wzmacniają układ odpornościowy. Ponadto zwraca się uwagę na florę jelitową i istnieją zalecenia dotyczące diety.