Często można usłyszeć opinie, że najlepszym rozwiązaniem jest częste spożywanie mniejszych porcji posiłków. Wiele osób spożywa 5-6 posiłków dziennie podczas odchudzania, ale takie postępowanie może okazać się zabójcze dla sylwetki i dla organizmu. O tym jak zgubny wpływ na organizm ma spożywanie zbyt częstych posiłków opowiada dr inż. Olga Paluchowska - dietetyczka kliniczna. Zapraszamy do obejrzenia wideo:
Osoby cierpiące na wysoki poziom trójglicerydów często zmniejszają ilość tłuszczu w diecie do minimum, aby rozwiązać ten problem. W praktyce jednak często okazuje się, że takie postępowanie nie przynosi efektów. Badania wykazały, że ilość spożywanego tłuszczu ma znikomy wpływ na wartości związane z lipidogramem, czyli poziomem LDL, HDL i trójglicerydów. O tym, co dokładnie ma wpływ na te wartości dowiesz się z poniższego wideo. Zapraszamy!
Wiele osób na diecie redukcyjnej skupia się na liczeniu kalorii, jednak w praktyce liczba spożywanych kalorii nie jest kluczowym elementem odchudzania. Okazuje się, że kluczowe znaczenie ma odpowiedź glikemiczna, czyli szybkość z jaką glukoza przedostaje się do krwi. Kolejny element to gęstość posiłku, czyli odpowiedni skład, który korzystnie wpływa na insulinę i na organizm. W poniższym wideo dr Olga Paluchowska obala 3 mit, zapraszamy!
Najnowsze komentarze