Co jeść, żeby schudnąć?
Co jeść, żeby schudnąć? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które chcą zredukować kilogramy. Najczęściej dieta kojarzona jest z posiłkami składającymi się z samej zieleniny i głodzeniem się. W praktyce jednak odchudzające posiłki powinny być zdrowe i dostarczać wszystkich składników odżywczych. Dzięki temu możliwe jest osiągnięcie szczupłego i jędrnego ciała. Jakie składniki powinny znaleźć się w posiłkach, aby schudnąć?
Czego nie jeść, aby schudnąć?
Wiele osób spożywa tuczące potrawy, które odkładają się w postaci niechcianych kilogramów. Na początku sprawdź, które z poniższych produktów znajdują się w twoim menu. Należą do nich: białe pieczywo i produkty pszenne, biały ryż, makaron, potrawy smażone na tłuszczu zwierzęcym (na smalcu), tłuste mięso (wołowina, wieprzowina, itd.), cukier i słodycze, słodzone napoje i soki. To produkty, które należy wykluczyć lub ograniczyć w diecie, aby schudnąć. Oczywiście nic się nie stanie, jeżeli raz na jakiś czas zjesz tuczącą potrawę, ale takie sytuacje nie powinny zdarzać się zbyt często.
Co jeść, żeby schudnąć?
Wiesz już, które produkty należy wykluczyć, a teraz czas na listę zdrowych, dzięki którym schudniesz. Więc co należy jeść, żeby schudnąć?
Ciemne pieczywo – zawiera błonnik, dzięki któremu organizm utrzymuje sytość i szybciej usuwa toksyny z organizmu zaburzające metabolizm. Poza tym składnik ten zmniejsza wchłanianie cukrów podczas procesu trawienia, które odkładają się w postaci fałdek tłuszczu. Ciemne pieczywo jest źródłem pełnowartościowych węglowodanów, czyli źródła energii.
Ryż brązowy – podobnie jak pieczywo, zawiera błonnik, pełnowartościowe węglowodany oraz m.in: wapń, fosfor, cynk, magnez, a także witaminy z grupy B. Dlatego warto przygotowywać go na obiad pod różną postacią.
Makaron pełnoziarnisty – to również źródło pełnowartościowych węglowodanów, które zapewniają energię, a także sytość przez dłuższy czas. Choć produkty pełnoziarniste często są uważane za mniej smaczne to ostateczny smak potrawy zależy od sposobu jej przygotowania.
Chude mięso – mięso to źródło białka, które jest podstawowym budulcem komórek, a także zapewnia sytość. Oczywiście ważny jest też sposób przygotowania takiego mięsa, aby posiłek nie był tuczący. Możesz je piec, smażyć na patelni teflonowej lub oleju beztłuszczowym. Najlepsze jest chude mięso drobiowe, które zawiera mało tłuszczu zwierzęcego, czyli głównej przyczyny złego cholesterolu LDL.
Jaja – są źródłem najbardziej wartościowego biała, a także wielu cennych witamin:A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, a także: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.
Ryby – to kolejny produkt, który powinien znaleźć się w diecie na odchudzanie. Warto je spożywać 2 razy w tygodniu. Najlepsze są ryby morskie ponieważ zawierają jod, który chroni organizm przed chorobami tarczycy. Poza tym ryby są źródłem: witamin A,D,E, z grupy B, a także: cynku, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, miedzi i manganu.
Ryby morskie są również źródłem cennych dla zdrowia kwasów Omega-3. Kwasy te regulują poziom cholesterolu, wpływają na pracę układu hormonalnego i krążenia, wspomagają spalanie tłuszczu, korzystnie działają na wzrok, a także poprawiają pamięć i funkcjonowanie mózgu. Najlepsze są ryby wędzone lub w formie filetów do smażenia, ponieważ ryby w puszcze często zawierają dużo cukru, który odkłada się w postaci tłuszczu.
Naturalne słodziki – w szczególności polecane są osobom, które używają duże ilości tuczącego i niezdrowego cukru. Takie słodziki są małokaloryczne lub posiadają 0 kalorii, ale są słodkie. Można je używać zarówno do słodzenia napojów, jak i do ciast i wypieków.
Sprawdź, które naturalne słodziki wybrać?>>
Woda i napoje – jeżeli chcesz schudnąć, to musisz pić ok. 2 litrów niegazowanej wody na dobę. Osoby, które lubią słodkie napoje i nie potrafią z nich zrezygnować mogą przygotowywać je w domu z wody, cytryny, mięty i naturalnego słodzika. Sztuczne napoje poza cukrem zawierają również wiele konserwantów, które zaburzają pracę przemiany materii.
Owoce i warzywa – to źródło wielu witamin i minerałów, dlatego należy zadbać, aby znalazły się w diecie. Niestety, owoce z puszki zawierają dużo cukru i konserwantów, dlatego nie są polecane na odchudzanie. Jednym z najlepszych owoców na odchudzanie jest popularne jabłko, które zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, a także szybko wypełnia żołądek i niweluje głód.
Przyprawy na odchudzanie – to naturalne termogeniki. Do najbardziej popularnych należą pieprz i chilli, które podnoszą poziom termogenezy. Termogeneza to proces wytwarzania ciepła przez organizm, na które zużywa kalorie z pożywienia lub zapasów tłuszczu, podobnie jak podczas treningu.
Przyprawy, które przyspieszają odchudzanie>>
Czy koniecznie trzeba trzymać ścisłą dietę, aby schudnąć?
Wiesz już co jeść, żeby schudnąć, więc na początku dokonaj wymiany niezdrowych i tuczących posiłków na zdrowe z powyższej listy. Dzięki temu twój organizm będzie otrzymywał wartościowe kalorie, które korzystnie wpływają na sylwetkę. Aby zwiększyć efekty w odchudzaniu, staraj się jeść 4-5 posiłków dziennie, bo to korzystnie wpływa na metabolizm, a także zapewnij sobie odpowiednią dawkę ruchu.