Grypa żołądkowa-objawy i leczenie
Grypa żołądkowa to stan chorobowy żołądka, który powoduje wymioty, gorączkę i ogólne osłabienie organizmu. Najczęstszą przyczyną tej przypadłości są rotawirusy, norowirusy i adenowirusy. Choroba osiąga szczytowy okres zarażeń od listopada do kwietnia. Najczęściej ogniska epidemii występują w domach, szkołach, itd. Choroba jest najbardziej niebezpieczna dla dzieci i osób starszych. Jak rozpoznać objawy grypy żołądkowej i jak przebiega jej leczenie?
Spis treści:
Grypa żołądkowa – przyczyny
Jak już wspomniano, grypa żołądkowa bardzo łatwo rozprzestrzenia się drogą kropelkową, więc w okresie epidemii bardzo szybko można zarazić. Najczęściej dochodzi do tego:
- podczas bliskiego kontaktu z osobą zarażoną
- przy dotykaniu przedmiotów, których dotykała osoba chora
- przez rzadkie mycie rąk, zwłaszcza w okresie epidemii
- przez wilgotne i niewietrzone pomieszczenia, w których bardzo łatwo rozprzestrzeniają się wirusy
- przez picie nieprzegotowanej wody (wirusy grypy giną podczas gotowania)
- przez korzystnie z publicznych toalet, gdzie znajduje się bardzo dużo wirusów, zwłaszcza w sezonie grypowym
Grypa żołądkowa – objawy
Szczególnie niebezpieczna jest grypa żołądkowa u dzieci, ponieważ wymioty powodują odwodnienie organizmu, co może skończyć się tragicznie. Dlatego w przypadku wystąpienia objawów należy jak najszybciej z dzieckiem udać się do lekarza. Do objawów należą:
- wymioty i ból żołądka
- biegunka, może towarzyszyć wymiotom
- gorączka
- osłabienie organizmu
- brak apetytu nawet do kilku dni po ustąpieniu objawów
To najczęściej występujące objawy przy grypie żołądkowej, których nie wolno lekceważyć, ale należy podjąć odpowiednie kroki, aby zapobiec ciężkim powikłaniom.
Grypa żołądkowa – leczenie
Objawy grypy żołądkowej zazwyczaj utrzymują się do 5 dni. Dotychczas nie istnieje lekarstwo, które leczy chorobę ponieważ jest ona spowodowana wirusami. Przede wszystkim zalecane jest częste picie płynów, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Najlepsza jest letnia, niegazowana woda, ponieważ jest neutralna dla żołądka. Napoje słodzone na ogół powodują szybkie wymioty. Należy pić często i małymi łykami, nawet jeżeli wymioty nie ustępują. Płyny należy uzupełniać nawet przez kilkanaście dni po ustąpieniu objawów żołądkowych. W tym celu najlepiej jest pić min. 2 l niegazowanych płynów dziennie (np. niegazowanej wody).
Chorzy na grypę żołądkową często piją napar z melisy, która działa uspokajająco, dzięki czemu łagodzi wymioty. Jeżeli chorobie towarzyszy gorączka to najczęściej stosowane są leki przeciwgorączkowe. Grypa żołądkowa jest szczególnie niebezpieczna u dzieci i osób starszych, dlatego w przypadku wystąpienia symptomów należy udać się do lekarza. Podobnie powinny postąpić osoby, które mają osłabiony układ odpornościowy, gdyż w niektórych przypadkach wymagane jest leczenie w szpitalu, aby zapobiec odwodnieniu organizmu.
Przy ostrych wymiotach u dorosłych osób, lekarz może przepisać środki przeciwwymiotne, które uspokajają żołądek. Przy biegunce również wskazane jest stosowanie środków przeciwbiegunkowych (np. Stoperan), ponieważ może ona doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Grypa żołądkowa – dieta
Trudno mówić o diecie w pierwszym dniu choroby, jeżeli towarzyszą jej przewlekłe wymioty. Dlatego pierwszy dzień powinien być głodówką, ale należy pamiętać o płynach. Natomiast w drugim dniu, warto spożywać lekkostrawne posiłki, ale w niewielkich ilościach, aby nie obciążać zbytnio chorego żołądka. Po ustąpieniu wymiotów, w pierwszym dniu można spożywać: sucharki, kleiki, rzadki kisiel, wafle ryżowe, ale nie należy jeszcze spożywać produktów mlekopochodnych.
W drugim dniu można wprowadzić: ugotowany biały ryż (brązowy jest ciężkostrawny), zupy warzywne (nietłuste i niesolone), chude i gotowane mięso, a także ziemniaki (bez sosu) lub jaja na miękko. Wykluczone powinny zostać potrawy tłuste, konserwowe i ciężkostrawne.
Jeżeli żołądek zacznie prawidłowo pracować, to można wprowadzić białe pieczywo (ciemne jest ciężkostrawne), jabłko gotowane (bez skórki), przecier z banana, itd. Po kilku dniach można wracać do normalnego sposobu odżywania, sprzed choroby. Po przebytej grypie żołądkowej, gdy objawy całkowicie ustąpią, a żołądek zacznie prawidłowo pracować, warto odbudować florę bakteryjną za pomocą jogurtów typu Actimel lub za pomocą suplementów diety. Dzięki temu układ odpornościowy znów będzie prawidłowo pracował.
Bardzo ważne jest uzupełnianie płynów, o czym już wspominano. W przypadku odwodnienia organizmu warto kupić w aptece suplement diety z elektrolitami w celu ich uzupełnienia.
Treści zawarte w serwisie informatorzdrowia.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Oznacza to, że nie zastępują kontaktu użytkownika serwisu z lekarzem, do którego powinien się zgłosić w przypadku wystąpienia objawów choroby. Administrator serwisu nie ponosi konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej zawartych w serwisie informatorzdrowia.pl.