Dieta przy Hashimoto. Co jeść?
Dieta przy Hashimoto jest niezbędnym elementem leczenia. Jedzenie można porównać z paliwem, które wlewamy do samochodu. Jeżeli jest dobrej jakości to silnik pracuje bezawaryjnie, jeżeli nie, to ulega awarii. Podobnie jest ze składnikami odżywczymi, jeżeli są odpowiednio dobrane, to organizm funkcjonuje prawidłowo. Leczenie choroby Hashimoto powinno rozpocząć się od wizyty u lekarza i odpowiedniej diety. Czego unikać, a co jeść w diecie przy Hashimoto?
Spis treści:
Jak powstaje Hashimoto?
Pacjenci często wsadzają do jednego worka niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Różnica jednak tkwi w przyczynach powstawania obu chorób. Pierwsza powstaje w wyniku nieprawidłowej pracy przysadki mózgowej lub gruczołu tarczycy. Przy Hashimoto układ odpornościowy zaczyna produkować przeciwciała, które atakują gruczoł tarczycy. W ten sposób powstaje jego stan zapalny, co skutkuje zaburzeniem w produkcji hormonów tarczycowych. Bardzo ważne jest prawidłowe odżywianie, aby nie pogłębiać zapalenia. Czego unikać, a co powinna zawierać dieta przy Hashimoto?
Dieta przy Hashimoto a jod
Choć jod jest niezbędny do prawidłowej pracy gruczołu tarczycy, to w Hashimoto jego nadmiar może zaostrzać stan chorobowy. W jadłospisie należy unikać takich produktów jak: makrela. mintaj, łosoś, tuńczyk, śledzie, a także sól morska i owoce morza. Produkty te zawierają dużo jodu i mogą powodować jego nadmiar w diecie.Chorzy nie powinni przyjmować żadnych suplementów z jodem, chyba, że takie zaleci lekarz.
Dieta w chorobach autoimmunologicznych, do których należy Hashimoto ma kluczowe znaczenie.
Dieta przy Hashimoto – jakie warzywa jeść?
Choć mówi się, że racjonalny sposób odżywiania powinien zawierać jak najwięcej warzyw i owoców, to te pierwsze w chorobie Hashimoto powinny być odpowiednio dobrane, ponieważ nie wszystkie mogą znaleźć się w jadłospisie. Które warzywa należy wykluczyć? Do tej grupy należą warzywa kapustne (kapusta, bruksela, jarmuż, kalafior, rzepa.), ale spożywane na surowo. Dlaczego? Ponieważ zawierają goitrogeny, które obniżają produkcję hormonów tarczycowych, co prowadzi do powstania tzw. wola tarczycy.
Warzywa te mogą być spożywane po ugotowaniu, ponieważ podczas tego procesu goitrogeny są neutralizowane.
Dieta przy Hashimoto a gluten
Gluten to kolejny składnik, który często nie jest wskazany w Hashimoto, ponieważ nasila reakcję układu odpornościowego, przez co produkuje on więcej przeciwciał atakujących tarczycę. Chorzy powinni unikać, a przynajmniej ograniczać: produkty pszenne, żytnie, a także jęczmienne. Najczęściej należy do nich pieczywo, które najlepiej zastąpić bezglutenowym. Po odstawieniu tych produktów warto skontrolować poziom przeciwciał, ponieważ po kilku miesiącach powinien nastąpić ich spadek, jeżeli przyczyną był gluten.
Dieta przy Hashimoto a soja
Soja to kolejny składnik, który powinien zostać wykluczony z diety przy chorobie Hashimoto, ponieważ upośledza produkcję hormonów tarczycy przez izoflowany, które zawiera. Niestety obecnie coraz więcej mięs pochodzi ze zwierząt hodowanych na soi, dlatego należy zwracać na to uwagę. Produkty, które upośledzają pracę tarczycy zawarte w soi, nie ulegają neutralizacji podczas gotowania. Z tego względu soja powinna być całkowicie wykluczona z diety w chorobie Hashimoto.
Test na nietolerancję pokarmową
Hashimoto jest chorobą z grupy autoimmunologicznych, której przyczyną jest nieprawidłowa praca układu odpornościowego. Układ ten może zostać zaburzony m.in. przez nietolerancję niektórych składników odżywczych, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową. Kiedy wykonać test? Bardzo dużo osób cierpi na nietolerancję laktozy, która jest zawarta m.in. w produktach mlecznych. Dlatego jeżeli po ich spożyciu pojawia się biegunka, ból brzucha lub wzdęcia, to właściwym rozwiązaniem jest wykonanie testu i wykluczenie takich produktów z jadłospisu.
Oczywiście należy go wykonać w przypadku każdych produktów spożywczych, które powodują powyższe dolegliwości.
Dieta przy Hashimoto – co właściwe jeść?
Wiadomo już czego należy unikać, więc teraz czas na produkty, które powinny zagościć w diecie. Należy zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców z wyjątkiem tych, które nie są wskazane. Owoce sezonowe, takie jak truskawki i porzeczki dostarczają wielu cennych witamin, które odżywiają organizm. Poza tym, zawarty w nich błonnik usprawnia pracę jelit, co zapobiega zaparciom, a także odkładaniu się zbędnych kilogramów.
Kolejną grupą składników jest pełnowartościowe białko pochodzące z: jaj, chudego mięsa i ryb słodkowodnych (szczupak, pstrąg). Ryby te zawierają dużo białka i cenne składniki, ale nie zawierają jodu w przeciwieństwie do ryb morskich. Warto ograniczyć do minimum tłuste mięso, ponieważ zawiera nasycone tłuszcze, a także margaryny, które zawierają tłuszcze trans.
Produkty węglowodanowe takie jak: kasze i ciemny ryż powinny znaleźć się w codziennym menu. Kolejną grupą są kwasy Omega 3, które łagodzą stan zapalny gruczołu, a zawarte są w olejach, m. in. w oliwie z oliwek i oleju lnianym.
To podstawowe składniki i produkty, które powinny znaleźć w diecie stosowanej przy chorobie Hashimoto. Szczegółową dietę przy tej chorobie może ułożyć dietetyk na podstawie diagnozy lekarskiej.
Treści zawarte w serwisie informatorzdrowia.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Oznacza to, że nie zastępują kontaktu użytkownika serwisu z lekarzem, do którego powinien się zgłosić w przypadku wystąpienia objawów choroby. Administrator serwisu nie ponosi konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej zawartych w serwisie informatorzdrowia.pl
Odnośnie jodu w diecie przy hashimoto. Czytałam kilka artykułów na ten temat i oponie sa zbieżne, jod należy ograniczać, ale dziwi mnie fakt, że spotkałam się z opinią lekarza, który twierdził, że jod należy zwiększyć przy hashimoto. Ja zmagam się z tą choroba już 6 miesięcy i za 2 tygodnie wizyta kontrolna u lekarza. Mam nadzieję, że wyniki będa lepsze, bo w sumie samopoczucie mam o wiele lepsze niż sprzed pół roku. Życzę dużo zdrowiaa Wam!
różne są teorie na temat jodu, można zgłupieć, więc sama postanowiłam to sprawdzić. Choruję na hashimoto i i postanowiłam zwiększyć ilość produktów z jodem, aby sprawdzić reakcję tarczycy. Jadłam codziennie na kolację ryby morskie i do zup używałam soli jodowanej, oczywiście w granicach realizmu, bo z solą nie można przesadzać. I po tygodniu w sumie czułam jakby moja tarczyca mnie niby nie pobolewała, ale jakby stała się nabrzmiała, zwłaszcza jak leżałam z głową na poduszce oglądając TV. Jak odstawiłam jod to dopiero po 2 tygodniach to obrzemienie znikło. Więc moim zdaniem jod w diecie przy hashimoto nie jest wskazany. Oczywiście nic się nie stanie, jak zjedmy rybkę morską od czasu do czasu, ale na pewno nie na co dzień.