Wzmocnienie odporności, czyli 6 sposobów na odporność.
Wzmocnienie odporności organizmu jest bardzo ważne i należy o nie zadbać, aby zapobiegać infekcjom. Najczęściej do zachorowań dochodzi w okresie później jesieni, kiedy pojawiają się pierwsze przymrozki, które osłabiają organizm. Wtedy pojawiają się infekcje, które mogą wpędzić do łóżka, co często jest kłopotliwe. Poznaj więc 6 sposobów na odporność organizmu.
Spis treści:
Wzmocnienie odporności – dieta
Dieta jest paliwem, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu pod warunkiem, że zawiera odpowiednie składniki. O prawidłowy sposób odżywania należy dbać przez cały rok, aby wzmacniać odporność, a nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Jakie składniki powinna zawierać dieta, aby korzystnie wpływała na odporność organizmu? Przede wszystkim powinny znaleźć się w niej warzywa, które zawierają cenne witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego.
W okresie jesieni warto jeść zupy warzywne, które są nietuczące i działają rozgrzewająco. Osoby, które nie mają przeciwwskazań zdrowotnych mogą używać ostre przyprawy, np. papryka chilli, pieprz lub kurkuma. Przyprawy te działają rozgrzewająco, a także bakteriobójczo. W okresie zimowym warto jeść też warzywa mrożone, ale należy zwrócić uwagę, aby nie zawierały składników podsmażanych.
Wzmocnienie odporności – witamina C
Witamina C jest stosowana od bardzo dawna na wzmocnienie odporności, zwłaszcza w formie kapsułek, ale warto zadbać o jej naturalne źródła. Można ją znaleźć w: owocach cytrusowych (pomarańcze, cytryny i grejpfruty), papryce, brukselce, kalafiorze, kalarepie, pomidorach, truskawkach, malinach, kapuście, poziomkach, agreście, porzeczkach i czarnych jagodach. Warto jeść świeże owoce i warzywa w sezonie ich dojrzewania. Jak witamina C wpływa na wzmocnienie odporności?
Wspomaga produkcję substancji zwanej interferonem, która zwalcza złośliwe bakterie. Witamina C nie tylko wpływa na odporność, ale także wspomaga produkcję kolagenu, który odpowiada za zdrowe stawy i opóźnia proces powstawania zmarszczek.
Wzmocnienie odporności organizmu – śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia ponieważ jest to pierwsza dawka energii po nocnej przerwie. Jednak, aby korzystnie wpływało na wzmocnienie odporności, to musi być wartościowe. Przede wszystkim należy zadbać o warzywa w tym posiłku i najlepiej surowe. Nie jest wskazane jedzenie czekolady pod różną postacią ponieważ nadmiar cukru w diecie negatywnie wpływa na odporność.
Wzmocnienie odporności – woda z cytryną
Bardzo korzystnie na wzmocnienie odporności działa woda z cytryną i dodatkiem miodu. Jednak, aby taki napój nabrał zdrowotnych właściwości, należy go odpowiednio przygotować. W tym celu należy do szklanki wody dodać 1 łyżeczkę miodu i wycisnąć sok z 2 plasterków cytryny. Całość należy wymieszać i najlepiej odstawić na noc. Warto pić rano na czczo, ponieważ wtedy działa nie tylko na odporność organizmu, ale także na jego oczyszczenie.
Cytryna zawiera witaminę C, której właściwości zostały już przestawione, a miód działa podobnie jak antybiotyk, który zwalcza bakterie, ale korzystnie działa na odporność. W jego składzie znajdują się: witaminy A, B₁, B₂, C, PP , fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń oraz kwasy organiczne.
Wzmocnienie odporności – czosnek i cebula
Czosnek i cebula znakomicie działa na wzmocnienie odporności organizmu. Warto je jeść na surowo jako dodatek, np. do kanapek. Dość popularnym sposobem na odporność organizmu jest syrop czosnkowy, który warto pić przy przeziębieniu. Wiele osób unika czosnku ze względu na specyficzny smak, który utrzymuje się w ustach, dlatego można go spożywać lub dodawać do ciepłego mleka wieczorem.
Wzmocnienie odporności – tran
Tran znakomicie wpływa na wzmocnienie odporności i warto go stosować nie tylko w okresie przeziębienia, ale też w ciągu roku. To naturalne źródło kwasów omega-3 i omega-6 oraz witaminy A. Kwasy te są niezbędne do zachowania zdrowia ponieważ korzystnie wpływają nie tylko na odporność, ale także na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, np. układu hormonalnego, układu krążenia, itd. Tran można przyjmować w postaci płynnej lub formie kapsułek, które najlepiej popijać niegazowaną wodą mineralną.
Wzmocnienie odporności – probiotyki
Czym są probiotyki? To najprościej mówiąc pożyteczne bakterie, które korzystnie wpływają na odporność, ponieważ nie dopuszczają do gromadzenia się w organizmie złych bakterii. Najlepiej stosować je w formie naturalnej. Można je znaleźć w takich produktach jak: naturalny jogurt , kefir, zsiadłe mleko, kiszona kapusta, kiszone ogórki, żurek naturalny i sfermentowane nasiona strączkowe. Dlatego warto o nich pamiętać przez cały rok, aby organizm zawsze utrzymywał odporność na wysokim poziomie.
Wzmocnienie odporności organizmu jest bardzo ważne, zwłaszcza u osób przewlekle chorych, np. na układ krążenia, na cukrzycę, nowotwory, itd. Należy pamiętać, ze o odporność organizmu trzeba dbać przez cały rok, a nie tylko w okresie przeziębienia i grypy.
Treści zawarte w serwisie informatorzdrowia.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Oznacza to, że nie zastępują kontaktu użytkownika serwisu z lekarzem, do którego powinien się zgłosić w przypadku wystąpienia objawów choroby. Administrator serwisu nie ponosi konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej zawartych w serwisie informatorzdrowia.pl.